CHARTRA UNITED SPIRIT
FÖR SKÄRGÅRDSTUR
Kontakta oss gärna för mer information kring privata turer med United Spirit.
Slide title
Write your caption hereButtonSlide title
Write your caption hereButtonSlide title
Write your caption hereButtonSlide title
Write your caption hereButtonSlide title
Write your caption hereButtonSlide title
Write your caption hereButtonSlide title
Write your caption hereButton

STORSAND/ASKÖ
Askö är en stor ö i Södermanlands skärgård. Hit kommer du med egen båt för att uppleva den gamla tallskogen, det ålderdomliga jordbrukslandskapet eller för att slappa på stranden. Framförallt stranden Storsand har många badgäster på sommaren, och det finns flera andra skyddade vikar där man kan lägga till.
Askö ligger ganska nära fastlandet men tack vare sin avlånga sträckning har öns kustområden olika känsla. Från lummig innerskärgård med små öar och skär till kargare ytterskärgård där du har fri sikt ut över havsbandet. På ön finns ett bra nät av enkla vägar och stigar som inbjuder till strövtåg. Om klippor och sandstränder inte hägrar finns det gott om bär och svamp i skogen när det är säsong. Till den södra delen av Askö – mellan Örudden och Timmerviken – kommer många sportfiskare som fiskar havsöring.
Text: trosa.com
ASKÖ
Den drygt 8 km långa Askö har stora skogspartier, bland annat ett bestånd av mycket gamla tallar. Här finns också ett ålderdomligt jordbrukslandskap som fortfarande betas av får och kor. På strandängarna växer den sällsynta orkidén honungsblomster och i den omväxlande skärgårdsmiljön kan man se insekter som blåvingad gräshoppa, apollofjäril och bivarg. Askö har relativt få naturhamnar men Storsand och Lillsand är populära sandstränder dit man kan ta sig med båt. Soliga sommardagar är det ofta kappåkning mellan båtarna hit ut för att få de bästa platserna!
På norra Askö finns sedan 1961 Askölaboratoriet som samordnar svensk marin forskning och miljöövervakning. Laboratoriet hör till Stockholms universitets marina forskningscentrum och ligger i ett av de minst påverkade kustområdena längs hela ostkusten som dessutom är ett av de mest välundersökta havsområdena i världen. Här bedrivs forskning och utbildning året runt inom det marina området. Asköområdet fungerar sedan 1970-talet som referensområde för miljöövervakning och har stor internationell betydelse.
Läs mer om naturreservatet hos Länsstyrelsen

TULLGARN
Tullgarn är ett av våra populäraste kungliga utflyktsmål. Den strama fasaden överraskar med lätta inredningar i en stilblandning av rokoko, gustavianskt och viktorianskt. Tullgarn förknippas med Kung Gustaf V och Drottning Victoria, som tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Slottet har varit ett kungligt lustslott sedan 1770-talet då staten överlämnade Tullgarn till hertig Fredrik Adolf. Beskåda hertigens inredningar, som tillhör vårt lands förnämsta. Vila en stund på borggården och känn friskheten från havet. Ta en kopp kaffe i stallet eller Orangeriet. Eller packa upp picknickkorgen vid någon av dammarna. Tullgarn är värt en resa!
Text: trosa.com

ÖJA, LANDSORT
På Öja har man en vidunderlig utsikt. Här möts Stockholms och Trosas skärgårdar. På ön finns också Sveriges äldsta fyr, Landsort. Sedan 1660-talet har det lyst kontinuerligt på Båkberget för att visa säker väg upp mot Dalarö och Stockholm. Det nuvarande fyrtornet är från 1678 och är skärgårdens starkaste med en lysvidd på 18 sjömil. Landsort är troligen även landets äldsta lotsplats där fartyg på order av Gustav Vasa fått lotshjälp sedan 1535. Landsort var i långa tider ett aktivt samhälle med skola, affär och militär verksamhet men är nu mest en ö med sommargäster och turister. De åretruntboende beräknas till någonstans mellan 10 till 20 personer. Det finns tre hamnar på Öja; Norrhamn, Österhamn och Västerhamn. En härlig promenadväg leder runt ön och upp till fyren. Ejdrar och andra sjösträckfåglar syns här vår och höst och det finns en fågelstation på ön. Pestkyrkogården från 1710, då nästan hälften av öns befolkning dog, är värd att se, liksom skärgårdens största jättegryta, 4 meter djup och 3 meter i diameter, som ligger vid Helveteskällan nordost om Norrviken.
Text: trosa.com
Läs mer om Öja och Landsort hos Skärgårdsstiftelsen här

STENDÖRREN
Här finns broar mellan öarna så att du kan ta dig ut i skärgården till fots.
Reservatet består av två delar. Från fastlandsdelen når du ut till vissa av öarna via hängbroar. De yttre delarna av reservatet, kring fiskehemmanet Griskär, är endast tillgängligt med båt. Allt som allt 923 hektar, varav land och öar upptar 185 hektar och resterande 738 hektar är vattenområde.
På fastlandsdelen finns det orörda skogsområden och kustpartier men också delar som fortfarande brukas på traditionellt sätt. Dessa sistnämnda delar befinner sig främst runt det gamla fiskehemmanet Aspnäset.
I reservatet finns flera markerade vandringsleder och du kan spana ut över skärgården ifrån utsiktstornet, bada från klipporna, se årstidsskiftningarna i flora och fauna eller varför inte försöka att få upp middagsfisken. Reservatet är utrustad med ett flertal eldstäder med ved, toaletter och sopmajor så det ska vara lätt att lämna det i städat skick. Detta är nödvändigt då reservatet besöks av uppemot 200 000 personer årligen. Naturreservatet ingår i det Europeiska nätverket (Natura 2000) för värdefulla naturområden.
Vid Aspnäset finns det ett naturum som är öppet under sommarhalvåret. I naturum kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria genom utställningar, guidningar och andra aktiviteter.
Text: trosa.com

HÄVRINGE
Text: havringe.info
Hävringe
Unikt djurliv
Hävringes unika läge är en attraktiv häckningsplats för flera hotade fågelarter. Häckningsperioden håller på från maj till mitten av augusti, reden finns i buskage och skrevor över hela ön, håll er därför till upptrampade stigar när ni går runt på ön. Hundar ska hållas kopplade av samma anledning.
Lite historik
Hävringe i Sörmlands ytterskärgård är en gammal lots- och fyrplats med anor från 1600-talet som förvaltas av Statens Fastighetsverk. Samtliga hus på ön härstammar från lotsverksamheten och stugorna ägs av före detta lotsar, båtmän och deras ättlingar.
Hävringe är ett Natura2000-område vilket innebär att djur- och naturlivet bevaras och skyddas genom Länsstyrelsen i Södermanland.
Text: sfi.se
Hävringe båk, Oxelösund
Håvringe nämns första gången 1567, då för att man betalade skatt för fisket vid ön. Klippöns kännetecken den röda båken byggdes 1750 och vägledde sjöfarare i 140 år, de sista åren som fyr genom att en lampa hängdes i fönstret. 1891 ersattes båken av två nya fyrar.
Hävringe ligger i Oxelösunds ytterskärgård, på vägen in till Nyköping. På långt håll ser man öns kännemärke - den sexkantiga båken, krönt med klot och vimpel. Allt fler fartyg seglade till och från de växande städerna Norrköping och Nyköping i mitten av 1700-talet. Det var svårt att hitta Bråvikens mynning bakom alla skärgårdsöar och därför bekostade Carl Arwedson, borgare i Nyköping, bygget av en båk på klippön Hävringe. Båken byggdes 1750-1752, enligt ritningar från kronan, den var 19 meter hög, av timmer och klädd med röd panel.
Lotsar och fyrvaktare
När de första lotsstugorna uppfördes är inte känt, men 1813 timrades en ny lotsstuga som ersatte en äldre. På 1880-talet fungerade båken även som fyr genom att en lampa hängdes i ett fönster. År 1891 byggdes två fyrar på Hävringe som också fick fyrbetjäning. Då fick lotsarna på ön samsas med fyrvaktarna, ända fram till 1960-talet när fyrarna automatiserades. Lotsplatsen avvecklades 1979.
Ro ro till fiskeskär
Ett fiskeskär med stenkummel Hävringe nämns första gången 1567 då man betalade skatt för fisket vid ön. År 1644 beskrivs ön som ett fiskeskär med en stenkummel. Beskrivningen finns i lotschef Johan Månssons Sjöbok, den första detaljerade seglingsbeskrivningen över Östersjöområdet. Där noterades alla sjömärken som fanns: 7 båkar, 2 fyrbåkar, 6 kasar, 8 kummel och 3 master med tunna. Det var lotsarnas uppgift att underhålla dessa. De skulle också hålla egen lotsbåt vars segel bar ett kännetecken: en lodrät röd bård. Fartyg som önskade lots hissade en speciell flagga på främsta masttoppen. Då det var mörkt blossade man efter lots.
Unikt fågelliv och ejderhus
Hävringe är idag en plats där häckande sjöfåglar trängs med gråsälar och rastade flyttfåglar. Lotsarnas och fyrvaktarnas små stugor har blivit en söt stugby för släktingar till dem som tidigare arbetat på ön. Sedan 2016 pågår här ett ejderprojekt, där ejderhus placeras ut för att skydda den hotade ejdern.
Text: turistmal.se
Hävringe
Beskrivning
Ett av svensk sjöfarts äldsta sjömärken är den 22 m höga träbåken på Hävringe i Oxelösunds skärgård. Det är den enda kvarvarande båken i sitt slag. Förutom fyrplats har ön varit en betydande lotsplats. Lotsvaktstugan med tornet övergavs av lotsarna 1979, medan båtsmännen fanns kvar i utkiken ända till 1986. Det finns idag en hel del sommarhushåll på ön men inga bofasta. Hävringe är Oxelösunds skärgårds sista utpost och nås sommartid under guidade skärgårdsturer.